A Békés Megyei Építész Kamara az Építészek Világnapja alkalmából – immár hagyományosan – ebben az évben is rendezvényt tartott október 6-n, ezúttal Békéscsabán, a Fiume Hotelben

Az építészek világnapi eseményén került sor a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Építész Kamara közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

dr. Takács Árpád kormánymegbízott az aláírás előtti köszöntőjében elmondta, hogy az év elején a kormányhivatal szakmai alapokon való működését tűzték ki célul, ezért stratégiai partnerséget kötnek a kamarákkal. Az egységes, világos és professzionális közigazgatás megteremtéséhez és fenntartásához stabil pillérekre van szükség, a hatóságnak nyitottnak és befogadónak kell lennie. Az együttműködési megállapodások előremutatóak, a jövőnek szólnak. Cselekvési terveket fogalmaznak meg, hogy az adott évben milyen feladatokat kell végrehajtani, ebbe beletartoznak közös jogszabály-értelmezések, képzések, fórumok. A jövőben egyes eljárások egyszerűbbé és gyorsabbá válnak, az ügyeket nyolc napon belül le kell zárni.

Fajzi Tamás, a megyei építész kamara elnöke szerint az együttműködési megállapodás megtiszteltetés, és azért is lényeges, mert egy közösIMG 8805 2 célért dolgoznak: hogy az épített környezet és a lakókörnyezet szebb és jobb legyen. Forradalminak nevezte a jogszabály változásokat, amelyek azt szolgálták, hogy könnyítsék az építészek dolgát és azt, hogy minél jobb épületek épülhessenek.

A megállapodás aláírását megelőzően a szép számban megjelent építészek számára szakmai előadások hangzottak el a Wienerberger Zrt. és a Daniella Ipari Park Kft. rendezésében az energia-hatékony téglafalazatokról, valamint az Energocell Hőszigetelő Üveghabról. 
A rendezvényen Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi helyettes államtitkára elismeréseket adott át. A Békés Megyei Építész Kamara Építészeti  Életműdíját Nemes Roland Ybl-díjas építész kapta meg. A békéscsabai, Szent István tér 10. szám alatti épület felújításának terveiért Építészeti Alkotói díjat érdemelt ki Fajzi Zsuzsanna építész és Fajzi Tamás építész.

Az ünnepi aktust követően Füleky Zsolt a korszerű építésügy, minőségi építészet címmel, az utóbbi években az építésügyben bekövetkezett változásról ejtett szót. Elmondta, hogy a 300 négyzetméter alatti családi házak, lakások építésénél nincs szükség építési engedélyre, elég az egyszerű bejelentés. A települések egységes képének alakítása  érdekében településképi arculati kézikönyvek készültek, készülnek.

A rendezvény kötetlen eszmecserével zárult.