MÉK Mintaterv 2014

Tisztelt Szakmagyakorlók!
 
A Magyar Építész Kamara elhatározta, hogy az építész szakmagyakorlás támogatására mintaterv-csomagokat készíttet – első ütemben - családi ház kategóriában, amelyek minőségi példákon keresztül illusztrálják a tervezési folyamat építész tervezői és generáltervezői - a Kamara által ajánlott - munkafázisait. A mintatervek anyaga a következő linkre kattintva  letölthető: MÉK Mintaterv 2014.
A két mintaterv-csomag egy-egy eltérő léptékű családi ház tervezési folyamatát mutatja be az első vázlatoktól a kiviteli tervekig. Az egyes mintatervek kidolgozottsági mélysége egyben a Magyar Építész Kamara által kívánatosnak tartott minimális tartalomra vonatkozóan is iránymutatásként szolgál annak elismerése mellett, hogy mintaterveken bemutatott megoldások csak egy lehetséges jó megoldását adják a feladatnak. A mintatervek a hivatkozott jogszabályok által rögzített esetekben bemutatják azt a műszaki és feldolgozási tartalmat is, amelyet a Kamara ajánlásként elfogad.
 
                                                                                     Kamara Titkársága

Tájékoztatás

Tájékoztatás a jogosultságok érvényességi idejének meghosszabbításáról

 

Tisztelt Szakmagyakorlók!


A Békés Megyei Építész Kamara által vezetett Névjegyzékben nyilvántartott jogosultságok érvényben tartásához a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 34. § (1) bekezdése alapján ötévenként köteles továbbképzést teljesíteni.

A Korm. rendelet 6. § (6) bekezdés ab) alpontja szerint, a kamarai tagsághoz kötött jogosultságok esetében a szakmagyakorlási tevékenység folytatásának feltétele a kötelező és szakmai továbbképzés teljesítése.

A továbbképzési pontok igazolásának kezdeményezésére legkésőbb az engedély lejártát megelőzően van lehetősége.

A Korm. rendelet 6. § (6) bekezdés ba) alpontja szerint, a kamarai tagsághoz nem kötött jogosultságok esetében a szakmagyakorlási tevékenység folytatásának feltétele a kötelező továbbképzés teljesítése. Kérem, vegye figyelembe, hogy a kiállított továbbképzési igazolások a kiállítás dátumától számítva 5 évig érvényesek, az érvényességi idő alatt több jogosultság érvényben tartásánál is beszámíthatóak.


A területi kamara titkára amennyiben azt a szakmagyakorló kérelmezi, igazgatási szolgáltatási díj fizetése mellett hatósági bizonyítványt állít ki a szakmagyakorló továbbképzési kötelezettségének teljesítéséről.

Felhívom figyelmét, hogy a határnapig történő teljesítés igazolásának elmulasztása a Korm. rendelet 44. § (4) bekezdés e) pontja alapján a szakmagyakorlási tevékenység – legfeljebb egy évre történő – megtiltását vonja maga után. A Korm. rendelet 44. § (5) bekezdés d) pontja alapján amennyiben a
továbbképzési kötelezettség a határidőig sem kerül teljesítésre, úgy a szakmagyakorló a Névjegyzékből törlésre kerül. A továbbképzés igazolására szolgáló „Adatlap”-ra kattintva az űrlap letölthető, amelyet kérjük, hogy a jogosultság érvényességi idejének meghosszabbítása érdekében kitöltve, aláírással ellátva a kamara címére szíveskedjenek benyújtani.

 

Titkárság

 

ADATLAP adategyeztetéshez és a továbbképzési kötelezettség teljesítésének igazolásához

Építészeti Kiállítás 2014.

A Békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban 2014. szeptember 8-tól megkezdett és a Szabadság téren szeptember 23-tól október 15-ig tartó építészeti kiállítás tablóképei megtekinthetők a következő linkre kattintva: Kiállítás 2014.

2014. évi Építészeti Alkotói Díjra beérkezett pályázatok

A következő linkre kattintva megtekinthetők a 2014. évi Építészeti Alkotói Díjra beérkezett pályázatok anyagai: Pályázatok

Tagságunk tájékoztatása

Tisztelt Tagjaink!

- a Békés Megyei Építész Kamara közigazgatási feladatainak ellátására eljáró

Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara kijelölése 2014. március 13.-án megszünt, és

- a Kamarai tv. 42. §. (1) bekezdés a) pontja és a 42. §, (5) bekezdése szerinti közigazgatási feladatok első fokon

történő ellátása 2014. március 14.-től visszakerült a Békés Megyei Építész Kamara titkárához.

 

Békéscsaba, 2014. március 14.

 

Titkárság